אגרת למתגייס
מתגייס/ת יקר/ה
אנחנו מברכים אותך על גיוסך לחיל התותחנים!
חיל התותחנים, מהחילות הוותיקים בצה”ל, הוא החיל האחראי על הפעלת סיוע האש מכלל היכולות בתמרון כוחות היבשה, ומהווה גורם קריטי בהצלחת הפעולות המבצעיות ובקטלניות צה”ל.
בשנים האחרונות עובר החיל תהליכי שדרוג ושיפור בדגש על גיוס כוח אדם איכותי ומוביל, וכניסתן של טכנולוגיות חדישות ומערכי נשק מתקדמים. על כן תפקיד לוחם בחיל התותחנים מייצר את התשתית הטובה ביותר מבין כל חילות זרוע היבשה לצבור ניסיון טכנולוגי, תודעת קטלניות, הבנה של מידע מודיעיני, התנסות בהוצאה לפועל של תכניות ומשימות ורכישת חברים לחיים.
כוחות האש שותפים מלאים להגנת המדינה מיום הקמתה, פועלים בחזית הלחימה, בעומק, במצבי שגרה, חירום ולחימה, ולוקחים חלק בכל פעולה התקפית של צה”ל. בתפקידך כלוחם אש האחריות להישג המבצעי היא עליך! הפעילות הרב מערכית של חיילים איכותיים בכוחות האש קריטית למימוש משימות האש של צה”ל. בקרוב תהפוך לחלק מרשת מקצועית, קטלנית, מדויקת וטכנולוגית בכל תהליכי קבלת ההחלטות וסגירת מעגלי האש.
חיל התותחנים ילווה אותך לאורך כל הדרך עד הגיוס ואפילו מעבר, וייצור עבורך מעטפת הדוקה כך שתגיע/י לגיוס מוכן/ה ורגוע/ה.
הכשרה
בסיס ההכשרה העיקרי הוא בית הספר להפעלת אש שיושב בשבטה. ביה”ס אחראי על הכשרת הלוחמים החל משלב הטירונות, דרך מקצועות התותחן, הפיקוד הזוטר ברמת הצוות וכלה בקורס הקצינים. לוחמי ולוחמות היחידות המיוחדות יעברו חלק מההכשרה בבסיסי הכשרה נוספים.
01
חיילי יחידות האש יעברו הכשרה בת 4 חודשים בשבטה המשלבת טירונות 03 בה יעברו תכני לוחמה בסיסיים, והכשרה ייעודית בהתאם למערך ולתפקיד. בשלב טרום הטירונות משובצים החיילים לשלל תפקידי המערכים, ובהתאם לתפקיד יעברו הכשרה אינטנסיבית, בה יתמקצעו בהפעלת מערכות טכנולוגיות מתקדמות ויפתחו תודעת קטלניות ויכולת ביצוע משימות.
02
חיילי היחידות המיוחדות עוברים טירונות מורחבת – 04 או 05 בהתאם ליחידה, בה לצד תכני לוחמה בסיסיים יעברו העמקה במקצוע הניווט ובקריאת תוואי שטח. בתום הטירונות יעברו לאימון מתקדם בו יעמיקו את יכולותיהם הלוחמניות ויתמקצעו בהפעלת אמצעי הלחימה הייחודיים ליחידות.
03
אלו שימצאו מתאימים יגיעו למסלול מטאור. זה הוא מסלול הקצונה הייעודית של חיל התותחנים המכשיר את קציני האש עוד משלב הטירונות. המתאימים מאותרים דרך מיון וגיבוש וממשיכים למסלול שבסופו ישובצו ביחידות השונות כקצינים. בצורה זו ממצה החיל את כוח האדם האיכותי בתפקידי פיקוד מאתגרים.
מערכי החיל
דורשי האש
הגופים בחיל האחראים על הפללת מטרות והכוונת האש עד השמדתן. פועלים ביחד עם יחידות האש לסגירת מעגל יעילה, מהירה וקטלנית.
- רשת מפעילי האש הכוחות המתמרנים (קציני שיתוף אש, מש”קי תקיפה) – “נציגים” של כוחות האש המפעילים את מאמץ האש מתוך כוחות מתמרנים.
- מערך כלי הטיס הבלתי מאוישים (כטמ”ם) – קבלת חוזי המאפשר קטלניות בסגירת מעגלים מהירה.
- איכון – איתור מטרות בעומק דרך איכון חדירת ארטילריה לשטח המדינה.
יחידות האש
היחידות המפעילות את כוח האש של חיל התותחנים בהתבסס על מידע מדורשי האש.
- תותחים – תותח חדש. מסה של אש קטלנית
- רקטות – ארטילריה ארוכת טווח המשוגרות ממשגר גלגלי חדשני ופורץ דרך. מספקות קטלניות בדיוק מקסימלי.
- חימוש מונחה מדויק (חמ”מ) – יכולות אש מיוחדות ומסווגות.
קורס המפקדים
החיילים שנמצאים מתאימים לפיקוד, יוצאים לקורס מפקדים הנערך בשבטה ונמשך כארבעה חודשים. בקורס לומדים החניכים על התפקידים הפיקודיים השונים בהתאם למערך בו שובצו, ומוכשרים בתכנים פיקודיים, מקצועיים ובניווט.
קצונה
בחיל התותחנים ניתן להגיע אל קורס הקצינים ישירות לאחר קורס המפקדים. הקורס מתחיל בהכנה של חודש שנערכת בשבטה (“חנית”) העוסקת בחידוד יכולות הניווט, ותכני חינוך והכשרה נוספים שמיועדים לסייע לחניך לעבור את מבחני הכניסה של בה״ד 1.
בתום קורס הקצינים בבה”ד 1 שנמשך כשלושה חודשים, חוזרים הצוערים לשבטה ועוברים השלמה חיילית של עוד שלושה וחצי חודשים בו מתמקצעים הקצינים החדשים בתכנים בתחום הארטילריה, הפעלת אש ועוד, ולומדים את הנדרמש קצין תותחנים. בתום תקופה זו ישובצו ביחידות השונות בהתאם לצרכים השונים.
קיים בחיל מסלול קצונה ייעודית הנקרא “מטאור” המאתר חיילים בעלי מתאם קצונה גבוה וכישורים מתאימים להפוך לקציני במערכים השונים במסלול ישיר.
תנאי קבלה
על מנת להגיע לחיל התותחנים נדרש פרופיל של 72 לפחות, ללא סעיפים פוסלים. עם זאת, בחלק מהיחידות נדרש פרופיל מינימאלי של 82. חיל התותחנים היה מהחיילות הראשונים בצה”ל שפתח את שעריו לשירות של בנות ואלה משתלבות בשלל תפקידים בחיל ובהם בחיל הפעלת מערכות טכנולוגיות, איתור אויב, מערכות ירי, ועוד. החיילת צריכה לבקש במנילה להגיע לחיל ולהיות עם פרופיל רפואי של 72 לפחות ולעבור מיון לוחמות.