חת”ם מציין 70 שנה להיווסדו

בטקס מרגש שנערך בשבוע שעבר בבית התותחן, ציין חיל התותחנים 70 שנות עצמאות למדינה ו-70 שנה להיווסדו. במהלך הטקס הוכרזו מצטייני החיל, הוענקו מלגות לימודים וחולקו אותות לשם כבוד ל-16 נבחרים שתרמו לקידום משמעותי בחיל

מאת מערכת תמיד תותחן     2018/04/17 - 12:29:17

ביום שלישי, 10 באפריל 2018, נערך אירוע חילי לציון יום העצמאות ה-70 למדינת ישראל, ו-70 שנה להיווסדו של חיל התותחנים.
במהלך הטקס החגיגי, שנערך בבית התותחן בזיכרון יעקב, הוכרזו מצטייני ומצטיינות חיל התותחנים והוענקו מלגות ללוחמות ולוחמים נבחרים. כמו כן, חולקו אותות לשם כבוד לוותיקי החיל ולנבחרים שתרמו לקידום משמעותי בחיל
מתוך דברי קתמ”ר, תא”ל אלון קלוס:
“70 שנה עברו מאז חזרנו לארץ מולדתנו, שברי אדם, רסיסי משפחות – ובדם, יזע ודמעות הקמנו מדינה וצבא שנשבע להגן עליה. מאז אנו נלחמים על זכותנו, גם ממש ברגע זה, להמשיך ולחיות כאן בביטחון ולהבטיח את המשך קיומנו והתפתחותנו.
“השימוש בגוף ראשון, מבטא את ההכרה בחשיבות הרוח, האדם, הזהות המשותפת, המורשת והאמונה בצדקת הדרך המאחדים את כולנו, ובעיקר בכך שהחירות שלנו מבוססת על שימור סיפור חיינו בפרטים וכעם.
“בימים אלו, בעיצומו של חודש ניסן אשר מכיל בתוכו חגים ומועדים משמעותיים ביותר בהיסטוריה שלנו כעם וכפרטים, מזדמנת לנו האפשרות להתבונן, ללמוד ולבחון את המסע המיוחד של בניין העם והארץ בכלל, ובדרך התותחנים בפרט.
“אני גאה ונרגש לעמוד כאן מולכם. ותיקי ויקירי חיל התותחנים שנבחרו בקפידה לקבל את אות התותחן לשם כבוד על עשייתם ותרומתם המשמעותית בעבר, ובכך יצקו את היסודות והתשתית לחיל העוצמתי והמשמעותי שאנחנו היום.
“נבחרת המצטיינים והמצטיינות בסדיר ובמילואים שמהווים את הסמן הימני ובעשייתכם משתמרת רוח המסירות, הדוגמא האישית, המקצועיות, ההתנדבות והרעות. כל אלו מהווים אבן יסוד בפיתוח עוצמתו של חיל התותחנים לדורותיו.
“המשפחות השכולות שבחרו מתוך הקושי והאובדן הפרטי, להשקיע במפעל המלגות הערכי והחינוכי – בשם משפחת חיל התותחנים, אני מצדיע לכם בהערכה רבה. אתם, כולכם, מחזקים אותנו.
“היסודות שנוצקו במהלך 70 השנים הביאו לנקודת מפנה בהתפתחות החיל שבימים אלה נמצא בעיצומו של תהליך התעצמות והתארגנות משמעותי נוסף עם הפיכתו למערך האיסוף והתקיפה הרשתית ביבשה. המערך ישלב יכולות מגוונות ומתקדמות מסוגן לאתר ולהשמיד אויב מתוך ההבנה שהפעלת עוצמת אש מתואמת מודיעין וכוחות בזמני תגובה קצרים תביא ליתרון מבצעי משמעותי.

“במעמד זה אנו מזכירים שעוצמתנו זו ההולכת ומתפתחת כמו בעבר, לא בזכות הברזל תבוא, אלא בזכות האנשים – וזה כל הסיפור. העשייה וההצטיינות האישית מתאפשרת גם בזכות התמיכה, הערבות ההדדית והרעות של המשפחות מבית והיחידות בעשייה הביטחונית. אנצל את ההזדמנות להודות גם לכם, ההורים והמשפחות שנמצאים כאן איתנו, ולציין בהערכה שלוש יחידות מצטיינות: יחידה 5353, גדוד 402 וגדוד 411.
“טקס זה, ראשון בין טקסי ציון, התייחדות וזיכרון, בדרך אל חגיגות העצמאות. זה הזמן לזכור כי עוצמתנו שייכת גם לאלו שאינם עוד עמנו, ונפילתם מהווה מסד לחיינו והם חסרים לנו מאוד.
“זוכרים את העבר. פועלים שעוצמתנו תישאר נצורה ודרוכה בכל עת. מתחייבים, שאם נידרש – נפעיל אותה בנחישות, במקצועיות ובדייקנות לניצחון בקרב. נמשיך לחבר עבר עם הווה ונבנה עתיד טוב יותר”.
מתוך דברי יו”ר עמותת “יד התותחנים”, תא”ל (מיל’) דני כסיף:
“מדינת ישראל מציינת השנה 70 שנה לעצמאותה וחיל התותחנים מציין 70 להיווסדו. אני עומד כאן באירוע מיוחד זה וחש גאווה גדולה.
“בכל שנה, לקראת יום העצמאות, חיל התותחנים מציין ומוקיר את מצטייניו – חיילים ומפקדים מכל היחידות, שבהתנהגותם מהווים דוגמא לחבריהם ומביאים גאווה רבה להוריהם ומשפחותיהם. בכל שנה אנחנו עושים זאת באולם מכובד זה שנתרם על-ידי משפחת שרייבמן לזכר בנם ניר ז”ל.
“עמותת ‘יד התותחנים’ מחלקת במעמד זה מדי שנה מלגות לחיילים נבחרים, מסורת שהתחילה בה משפחת שרייבמן לפני 22 שנה לאחר נפילתו של בנם ניר ז”ל באסון המסוקים. כספי כל המלגות הם תרומות של יחידים וחברות ועל כך תודתי לכולם.
“השנה, נוסף לטקס מעמד מיוחד שבו אנחנו מציינים ומעניקים תעודות לשם כבוד לשישה עשר אנשים אשר נבחרו בשל תרומתם הייחודית לחיל התותחנים.
“בין מקבלי האות ישנם אזרחים ולוחמים מכלל המערכים בתותחנים וכאלה שאינם תותחנים. כאלה שתרמו להכנסת טכנולוגיה חדשה לחיל, לשינוי תפיסתו  בעיני כלל צה”ל, שפיתחו אמצעים חדשים, ועוד. ביניהם האלוף עמנואל סקל, שבהיותו מפקד מפקדת חילות השדה תרם רבות לחוזקו של מערך חיל התותחנים ולקידום היכולות הטכנולוגיות בנושא האש המדויקת. מערך ה-‘יואב’ נקרא על שם בנו יואב ז”ל שהיה לוחם בסיירת גולני ונפל בתאריך 5.9.86.
“השישה עשר נבחרו מתוך רבים שראויים וזכאים להערכתנו הרבה על תרומתם להתפתחות החיל. בראש הוועדה לבחירתם עמד תא”ל (מיל’) אברהם בר דוד.
“בימים אלה אנו שוקדים על הקמת “שביל התותחנים” – 21 סיפורי מורשת שהתרחשו לאורך 70 שנות קיומה של המדינה במקומות שונים בארץ, מהצפון ועד הדרום. סיפורי גבורה שהם חלק ממורשתם של 792 נופלי החיל. סיפורי המורשת יימצאו באתר האינטרנט ‘תמיד תותחן’ ויהיו נגישים לצפייה גם דרך אפליקציה במכשירי הטלפון הניידים כבר בתחילת חודש יולי. אני מזמין את כולכם לצאת ולבקר במקומות השונים, ולהעמיק ולחקור את שהתרחש בהם ולזכור לעד את מי שלחמו ונפלו בהם.
“כאן המקום להודות לתא”ל (מיל’) אורי מנוס, תא”ל (מיל’) אברהם בר דוד ולמידענית ומנהלת מרכז המידע של בית התותחן הגב’ שוש קוברסקי על עזרתם הרבה.
“היום אנו נמצאים כשבוע לפני חג העצמאות ה-70 למדינת ישראל וערב לפני יום הזיכרון לשואה ולגבורה. מעל במה זו אני מבקש לאחל לכולם חג עצמאות שמח ומקווה לשנים של ביטחון ושלום”.

כאמור, במהלך הטקס חולקו אותות לשם כבוד ל-16 נבחרים, ביניהם גם ותיקי חיל התותחנים, שתרמו לקידום משמעותי בחיל. ואלה הם:
1. אלוף (מיל’) נתן (נתי) שרוני. בתקופת מלחמת יום הכיפורים, בהיותו קצין התותחנים הראשי קידם את רכישת תותחי M-109 “רוכב” לצה”ל, כתותח עיקרי. כמו כן, הכניס טילים ארוכי טווח למערך החיל, בנה ביסודיות את מערך מחשבי הירי, וקידם את הפיתוח וההצטיידות בתחמושת חכמה לתותחים ומערך הרקטי. בנוסף, העביר את בסיס ההדרכה החילי מצריפין לשבטה ובכך שיפר משמעותית  את מערך ההדרכה לכלל יחידות החיל.  
2. סא”ל (מיל’) אדם רום. בהיותו קצין במילואים ובוגר מדעי המתמטיקה, התמודד עם העובדה שחישובי ירי ארטילרי הם תהליך ממושך המחייב ידע רב. לכן פיתח שיטות ואמצעים גרפיים שהקלו משמעותית את תהליכי הירי. הגרפים שפיתח נקראים על שמו עד עצם היום הזה – רום גרף.
3. תא”ל (מיל’) שמואל קרן (ביינהורן). בהיותו ראש ענף מחקר ופיתוח במפקדת החיל, בנה את מערך הערכת ביצועים ומדידת דיוקים של כלל המערכות והכלים של המערך. כמנכ”ל ויו”ר תעשייה צבאית קידם את הפיתוח והיצור של טילים ארוכי טווח בעלי דיוק גבוה שהוכנסו למערך החיל.
4. אל”מ (מיל’) יעקב צור. בשירותו בתפקיד קצין התותחנים במערך המוצנח של צה”ל, פיתח וקידם את הסיוע הארטילרי (במערך המוצנח), כולל הכנסת כלים ארטילריים נוספים ותרגולות חריגות שונות מהמקובל במערך השדה של חייל התותחנים.
5. אלוף (מיל’) ד”ר עמנואל סקל. בהיותו מפקד מפקדת כוחות השדה, תרם משמעותית לחוזקו של מערך חיל התותחנים על-ידי הכנסת אמצעי לחימה חדשים כמו ,”המנתץ”. בהמשך, קידם הכנסת מערכות נוספות, כגון חימוש מונחה ומדויק, מל”טים ומזל”טים. הכנסת אמצעים אלה לחיל שינתה את פניו ויכולותיו.
6. אל”מ (מיל’) יורם אורון. שירת בחיל התותחנים כקצין תותחנים ברמות השונות. לאחר שחרורו פיתח בתעשיות הישראליות מרעומים לתחמושת ארטילרית למרגמות ולתותחים של המערך. היות והחיל ניצל מוצרי שלל תוצרת ברית המועצות, פיתח מרעומים מתאימים גם לתחמושת השלל – מרעומים שהופעלו במערך החילי.
7. סא”ל (מיל’) צבי עופר. בהיותו קצין תותחנים הוטלה עליו משימה להקים יחידה של תותחי נ”מ, בירי בכינון ישיר, לאבטחת פעילות חקלאית באזור המפורז בפיקוד צפון, למניעת הירי בכינון ישיר נגד הכלים החקלאיים. הקמת היחידה ופעילותה השוטפת תוך כדי עימות מול טנקים סורים סייעו רבות לחקלאים בגזרה.
8. תא”ל (מיל’) יעקב עקנין. בתפקידו כמפקד אגד ארטילרי באוגדתו של אריאל שרון במלחמת ששת הימים, הבטיח שהארטילריה תשפיע על תוכנית הקרב בכיבוש אום-כתף ללא תלות בסיוע אווירי. התוצאה הייתה מעל ומעבר למצופה, דבר ששינה את מעמדו של החיל והחזיר את האמון של כוחות היבשה ביכולתו של חיל התותחנים.
9. אלוף (מיל’) שלמה ענבר. בהיותו קצין קשר ואלקטרוניקה ראשי, קידם את מערך התקשורת ומערך המחשוב של חיל התותחנים על-ידי רכישת מחשבים מחו”ל, ובמקביל פיתוח מחשבים בארץ. בכך קידם משמעותית את יכולתו של חיל התותחנים לתת סיוע אש מהיר ומדויק.
10. אל”מ (מיל’) יהודה נאות (גלובמן). בתפקידו כמפקד האגד הארטילרי הסדיר הראשון בחיל התותחנים, שהוקם במלחמת ההתשה בסיני, גיבש את תורת הפעלת אגד ארטילרי ומתן סיוע ייחודי למערך מוצבים פרוס במרחבים גדולים. יזם הקמת עמדות סטטיות ממוגנות של תותחים נגררים כדי לאפשר מתן סיוע אש מתמשך למרות נחיתות ארטילרית משמעותית מתוך רצון למנוע פגיעות ביחידות היורות.
11. פרופ’ נינו לוי. בהיותו מנהל אלתא מערכות קידם ופיתח מערכות איכון מכ”ם לאיתור מקורות ירי ומקום הפגיעה. זאת כדי לאפשר לחיל התותחנים לבצע ירי לטווחים ארוכים ברמת דיוק גבוהה ללא תצפית ישירה, וכן לתת התראה ליחידות צה”ל על מקום הפגיעה של ארטילריית האויב. תמך ללא עוררין ביזם ומפתח המכ”מים הארטילריים בחברה. הפיתוחים היו מהפכניים בגישתם הטכנולוגית.
12. מר משה אור-טס. בהיותו מנהל אלתא מערכות קידם ופיתח מערכות איכון מכ”ם לאיתור מקורות ירי ומקום הפגיעה. זאת כדי לאפשר לחיל התותחנים לבצע ירי לטווחים ארוכים ברמת דיוק גבוהה ללא תצפית ישירה, וכן לתת התראה ליחידות צה”ל על מקום הפגיעה של ארטילריית האויב. הפיתוחים היו מהפכניים בגישתם הטכנולוגית.
13. אל”מ (מיל’) דניאל אבידר (פיינשטיין). בתפקידו כקצין המחקר והפיתוח של החיל הקים ופיתח מערך מחקרי חילי ויכולת ניתוח ביצועים. דני אבידר הינו ניצול שואה שעדותו במשפט של פושע נאצי הייתה משמעותית להרשעתו.
14. אל”מ (מיל’) אדם שפי. כאחד המייסדים של חקר הביצועים במערך צה”ל תרם רבות לקידומו של חיל התותחנים במציאת פתרונות לבעיות חישובי ירי לטווחים ארוכים. בפעילותו פתר את בעיית התוכנות הישראליות למחשבי ירי ברמת הסוללה והגדוד וכן קידם בצורה משמעותי את פיתוח מכ”מי איכון ומכ”מי טיווח של החיל בתעשייה המקומית. במלחמת יום כיפור סייע לחשב מיקום הפריסה וחישוב נתוני ירי המתאימים לפגיעה בשדה התעופה בדמשק, דבר שקיצר את משך הלחימה ברמת הגולן.
15. אל”מ (מיל’) יצחק (הרשקו) בן צבי. על התמדתו להכשיר את הדורות החדשים של מערך הקישור הארטילרי ועל פעילותו הענפה להתאים פיתוחי תעשיה ישראלית לדרישות ספציפיות של צהל וחיל התותחנים.
16. סא”ל (מיל’) משה קיפניס. על תרומתו לשדרוג יכולות החיל באיכון ובדיוק פגיעה במטרות רחוקות וללא תצפית קרקעית, ועל קידום שיפור דיוקי הנשק הרקטי.

43 קצינות וקצינים, חיילות וחיילים בשירות סדיר, קבע ומילואים קיבלו תעודות הצטיינות במהלך הטקס:
סגן ע’, עוצבת קלע דוד
סגן איתי בן יקר, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סמל נ’, עוצבת קלע דוד
סרן (מיל’) א’, עוצבת קלע דוד
סרן (מיל’) א’, עוצבת קלע דוד
רס”ן (מיל’) ע’, עוצבת קלע דוד
סגן דין דלגדו, חטיבת האש 282
סגן טל כוכב, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סג”ם יובל לווי, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סמ”ר אורי רודיך, חטיבת האש 282
רס”ן (מיל’) איתי סירקיס, חטיבת האש 282
רס”ן (מיל’) יאיר שימל, חטיבת האש 282
רס”ר (מיל’) גיא יהב, חטיבת האש 282
סגן אורי אורנשטיין, עוצבת עמוד האש
סמל רועי יעקב, עוצבת עמוד האש
רס”ר (מיל’) אור כהן, עוצבת עמוד האש
סגן (מיל’) איתי אוקטן, עוצבת עמוד האש
רס”ן (מיל’) יניב בן עמי, עוצבת עמוד האש
סרן (מיל’) עידו מלינוביץ, עוצבת עמוד האש
רס”ן ניר רוזן, עוצבת עמוד האש
סגן ליאור זלוף, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סגן ברק פאור, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סגן עומר גלזר, חטיבת האש 282
סמ”ר גדעון ברטל, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סרן טל קריב, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
רב”ט דנה מורד, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סרן (מיל’) מיכאל וויסקון, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סרן (מיל’) עמית סלים, בית הספר לתותחנות וסיוע אש ביבשה
סגן רועי לביא, מרכז האש והאיסו”ק במל”י
סרן מ’, מקתמ”ר
רס”ר (מיל’) שי גוטמן, עוצבת אדירים
רס”ר (מיל’) חיים וולפוביץ, עוצבת אדירים
רס”ר (מיל’) אור אל ארביב, עוצבת התקומה
סרן (מיל’) מתן בניטה, עוצבת התקומה
רס”ן (מיל’) גיא שגיב, עוצבת התקומה
סמ”ר (מיל’) שי רון מוסטוב, עוצבת כידון
רס”ר (מיל’) עמרי ברק, עוצבת כידון
רס”ן (מיל’) ניר שדה, עוצבת התבור
רס”ר (מיל’) אסף מלכה, עוצבת התבור
סג”ם טל שר שלום, עוצבת אדירים
סגן בר פורמן, פיקוד הצפון
סגן (מיל’) תום חסון, עוצבת עמוד האש
רס”ר (מיל’) תומר דה ולנסה, מערך הפעלת האש

סג”ם יובל לווי נושא דברים בשם מצטייני החיל
 
צילום: דו”צ