הטובות למל”ט

חיל התותחנים הוא החיל הלוחם המוביל בשילוב בנות: 90 אחוז מתפקידי הלוחמה בחיל התותחנים פתוחים בפני נשים. "בנות מסוגלות לעמוד בשורה אחת עם בנים. אם הן יכולות להיות לוחמות – הן יכולות לעשות הכול"

מאת בועז אפרת, "במחנה"     2016/05/15 - 15:47:15

לאחר שיחידת המל”טים של חיל התותחנים נפתחה לנשים בנובמבר האחרון, 75 אחוז מהיחידות המיוחדות בחיל התותחנים פתוחות בפניהן. בחמש השנים האחרונות מספר הלוחמות בחיל גדל בכ־350 אחוז. בשנה הבאה ייפתח לראשונה מחזור גיוס שלישי לנשים, כך שיתגייסו לחיל בתדירות זהה לבנים.
לראשונה: לוחמות יוכלו להתמיין ליחידת המטוסים ללא טייס (מל”טים) של חיל התותחנים
היחידה המיוחדת מפעילה כלי טיס בלתי מאויש (כטב”ם) מסוג “הרמס” לצורך איסוף מודיעין ואוישה עד כה בעיקר על ידי גברים שעברו מיונים ייעודיים. אמנם מספר נשים מועט שירת בה עד כה, אך הן היו כאלה שנשרו מקורס טיס. החל מגיוס נובמבר האחרון, כל לוחמת המעוניינת להתמיין ליחידה, תוכל לעשות זאת במהלך הטירונות, ותשתבץ בהתאם ליכולותיה.
“יחידת המל”טים הייתה פתוחה לרוב לנושרים ולנושרות מקורס טיס”, אמרה רמ”ד כוח אדם בחיל התותחנים, רס”ן אלה זהבי. “זו הפעם הראשונה שחיילות שמתגייסות להיות לוחמות בחיל התותחנים, מתמיינות לתפקיד לוחמת ביחידת המל”טים. מדי שנה אנחנו מגייסים עשרות בודדות של לוחמים ליחידה, ומעתה גם נשים יוכלו לשרת בה בתפקיד משמעותי ומאתגר. חשוב לציין שאנחנו לא שומרים מקומות לנשים – ישנו שוויון מוחלט במהלך הגיבוש והחלטת המפקדים בשיבוץ”.
המהלך הופך את החיל לכזה המשלב נשים בכ־90 אחוז מתפקידיו, המערך הלוחם שבו הנשים משולבות בצורה המיטבית ביותר. באופן זה, נשים משתלבות כיום בכל התפקידים בחיל התותחנים, למעט בתפקיד התותחן הדורש מאמץ פיזי שכולל נשיאת פגזים במשקל 40 קילו ולתפקיד מסווג נוסף בחיל. אף על פי כן, הנשים יכולות להוות גורם משמעותי בכלל המערכים כיוון שרוב התפקידים אינם דורשים מאמץ פיזי חריג.
“אנחנו מבינים שאוכלוסיית הנשים שמגיעות ומתגייסות להיות לוחמות הן האוכלוסייה הטובה ביותר שאפשר לקבל”, הוסיף מפקד בסיס ההכשרות (בא״ח) של חיל התותחנים, סא”ל יגאל קצב. “הבנות שעוברות מסלול הכשרה בחיל הן לרוב בחורות איכותיות ביותר. היכולות שלהן גבוהות, והן מסוגלות לעשות את כל התפקידים. חיל התותחנים הוא החיל שהצליח לשלב בנות בתפקידי לחימה בצורה הכי מוצלחת בחילות השדה. כיום, לאחר תהליך ממושך מרבית תפקידי הלחימה בחיל פתוחים לנשים”, אמר.

“אוכלוסיית הנשים שמתגייסות להיות לוחמות הן האוכלוסייה הטובה ביותר שאפשר לקבל” (צילום: ים טרייבר)

נאבקות על המיוחדות
למעלה מ־65 אחוז מהבנות שהתגייסו במחזור האחרון, בחרו להתמיין ליחידות המיוחדות. מתוך 85 מתגייסות לחיל התותחנים, 53 ניגשו למיונים ליחידות “מורן” ו”רוכב שמיים” (רוכ”ש). מעל 20 אחוז מהן סיימו בהצלחה את הגיבוש ו־16 הבנות הללו יחולקו בין “מורן” ורוכ”ש. האיתור ליחידת המל”טים מתבצע בנפרד. כך, בנות אשר הביעו עניין בתפקיד והתאימו לו מבחינת נתוני האיכות, עברו תהליך מיון הכולל מספר שלבים לאיתור לוחמים ולוחמות ליחידה. כמחצית מהלוחמים במחזור הגיוס הנוכחי ליחידת המל”טים, הינם מחיל התותחנים, כאשר מתוכם ישנה נציגות מכובדת של לוחמות. בסך הכל כשישית מהמחזור הנוכחי ייוצג על ידי לוחמות שהתמיינו לראשונה מחיל התותחנים. “במהלך קליטת הלוחמים בביסל”ת (בית־הספר לתותחנות) הם ממלאים שאלון ובו הם מציינים את רמת המוטיבציה שלהם לשרת בחיל ואת היחידה בה ירצו לשרת. מי שיעבור את הגיבוש יתחיל הכשרה ביחידה אליה שובץ, והשאר ישובצו ביתר המערכים בחיל”, הוסיפה רס”ן זהבי.
במחזור הגיוס אוגוסט הגיעו לאחר הגיבוש שש בנות ליחידת רוכ”ש מתוך עשר הבנות שעברו את הגיבוש, כאשר במחזור הקודם, שהיה גם הראשון לקבל נשים ליחידה, התגייסו חמש לוחמות. במחזור הגיוס הנוכחי יגיעו ליחידה בנות נוספות שיעברו את ההכשרה המאתגרת.
“יש לנו צפי וכוונה לשלב יותר נשים בתפקידי לחימה”, חשפה רמ”ד כוח אדם. “חוץ ממקצועות בודדים, פתוחים למעשה כל שאר התפקידים בכל היחידות. סימנו תפקידים נוספים שאנו רוצים לשלב בהם נשים – חובשות קרביות ואלחוטניות. אנחנו צפויים לפתוח גיוסים לתפקידים הללו כבר במחזורי הגיוס הקרובים, והכוונה היא להפעיל את הבנות בתפקיד כבר בשנת 2017. זה תלוי כמובן בפתיחת הכשרות מותאמות והתאמת תשתיות רלוונטיות”. לדברי רס”ן זהבי, גיוס הנשים לתפקידים נוספים יהווה פתרון נוסף לקיצור שירות הגברים.

מחזור גיוס נוסף
כדי להגביר את שילובן של הבנות בחיל, יתקיימו שלושה מחזורי גיוס לנשים החל משנת 2016, כך שיתגייסו עם הבנים. עד כה בנות התגייסו באוגוסט ובנובמבר בלבד, אך כעת גם מחזור מארס ייפתח עבורן. “זה צפוי להגדיל בשליש את כמות הבנות בחיל התותחנים”, העריכה רמ”ד כוח אדם. “אם עד כה גייסנו בממוצע 55 בנות במחזור, כלומר 110 בנות בשנה, כעת הכמות השנתית המינימלית תעמוד על 165 לוחמות בשנה. כחלק משינוי הגישה שלנו כלפי נשים בתפקידי לוחמה בחיל החלטנו להתאים גם את גיוס הבנות לזה של הבנים. בנוסף, החלוקה נכונה יותר מבחינה תכנונית ומאפשרת שוויון הזדמנויות לבנות בכל גיוס”.
על פי מחקר שנעשה בימים אלו במדור כוח האדם בחיל, תוך חמש שנים חלה עלייה של יותר מפי שלושה וחצי במספר הנשים שהתגייסו להיות לוחמות בחיל התותחנים. המחקר שבחן את הנתונים משנת 2010 הראה כי בשנה זו התגייסו 43 בנות לתפקידי לוחמה. שנה לאחר מכן התגייסו 48 ,וב־2012 התגייסו 47. ב־2013 חלה קפיצה במספר הלוחמות עם גיוס של 75 בנות לוחמות. בשנתיים האחרונות, שלא השתתפו במחקר, נרשמה עלייה משמעותית נוספת. בשנת 2014 גויסו 110 לוחמות, ובשנה הנוכחית 150.
“היקף הבנות שאנחנו מגייסים גדל מאוד”, ציינה רס”ן זהבי. “רק במחזור הגיוס של חודש נובמבר גייסנו כפול מכל שנת 2010. העלייה נובעת מהמודעות הגוברת ועולה לשילוב נשים בצה”ל. שינוי שיטת המיון ללחימה, פתיחת תפקידים נוספים לנשים ועליית המוטיבציה של בנות להגיע לתפקידי לחימה – כל אלה הביאו לעלייה זו”, הדגישה.
במחקר ניתן היה לראות שילוב נשים משמעותי גם בקצונה. בממוצע, כ־11 אחוז מהלוחמות שהתגייסו לחיל יצאו לבה”ד 1 וחזרו לתפקידי לוחמה. כאשר מדובר באחוז הלוחמות שעברו הכשרה של מפקדות צוותים (תפקיד המקביל למפקדות כיתה בחי”ר), מדובר כבר בכמות של 30 אחוז.
“מבחינת פיתוח ואפשרויות קידום בתפקיד – הלוחמת שווה ללוחם ואין הנחות”, הדגיש סא”ל קצב. “אנחנו מתייחסים אליהן בדיוק כמו ללוחמים, וזה מה שהן מצפות לו. יש פה מסר מאוד חשוב לחברה – בנות מסוגלות לעמוד בשורה אחת עם בנים. אם הן יכולות להיות לוחמות, הן יכולות לעשות הכול”, הדגיש.
“צריך לקחת בחשבון, שאף על פי שמדובר בנתונים מרשימים, הגיוס באותן שנים עוד היה מצומצם”, שיתפה רס”ן זהבי. “בשנתיים האחרונות אנחנו רואים כמות מתגייסות גדולה משמעותית, כך שבעתיד נראה נתונים גבוהים בהרבה”, צפתה.

“מבחינת פיתוח ואפשרויות קידום בתפקיד – הלוחמת שווה ללוחם ואין הנחות” (צילום: ים טרייבר)

לא מוותרות
המכינות ללוחמות, שהחלו לפעול במסגרת חיל התותחנים במחזור הגיוס אוגוסט 2014, מהוות אבן דרך חשובה בתהליך קבלת ההחלטות של המתגייסת לתפקיד לוחמה בחיל התותחנים. מטרתו של פרק המכינה, שאורך כשבועיים, היא להכין את הלוחמות לעתיד לתפקיד, ולתת להן כלים פיזיים ומנטאליים שיסייעו להן במהלכו. “במהלך המכינה הלוחמות מקיימות ראיונות עם המפקדים ושומעות הרצאות על החיל. הסגל מסביר להן על המערכים השונים בחיל, והבנות עוברות תכנים ערכיים”, פירטה רס”ן זהבי.
כפי שפורסם לראשונה בעיתון “במחנה”, החלו הלוחמות לעתיד לעבור בדיקות בי־אם־איי ומדדים חיוניים נוספים בחודש אוגוסט האחרון, על מנת למנוע פציעות ושברי מאמץ. “החיילות ממלאות שאלונים פסיכולוגיים, ובמסגרת המכינה הן גם מבצעות בוחן בר־אור ראשון, מסעות קצרים ושיחות לקראת הגיבוש ליחידות המיוחדות, שמתבצע בשבוע שלאחר המכינה, עם גיוס הגברים”.

אתגרי השילוב
כ־20 אחוז מהמשתתפות במכינה בממוצע ויתרו על תפקיד הלוחמה בשלוש המכינות שהתקיימו עד זו הנוכחית. מתוך הבנות שבחרו להישאר, 97 אחוז סיימו את ההכשרה המפרכת. במכינה הנוכחית 18 אחוז בלבד מכלל המתגייסות בחרו לוותר על ההזדמנות לשרת כלוחמות, המהוות 15 בנות מתוך 85 המגויסות בנובמבר 2015.
“החשיבות של התהליך רבה מאוד, כי אם אישה יכולה לעשות מה שגבר יכול לעשות אין שום מניעה שהיא תהיה לוחמת. בחיל משכילים להרחיב את השילוב בשנים האחרונות, ולפי דעתי לא רחוק היום שבו תהיה מפקדת אגד ובעתיד גם קתמ”רית (קצין חיל תותחנים ראשי, תפקיד שנתפס עד היום על ידי גברים – ב”א)”, אמרה הסמג”דית הראשונה בחיל, רס”ן אפרת קייקוב, שבימים אלה נמצאת בלימודים אקדמיים. “התגייסתי לפני תשע שנים. אבא שלי היה קצין בחיל והיה לי ברור שאם אהיה לוחמת – זה שם. אני חושבת שהחיל שלי, בניגוד למתרחש בחילות מעורבים אחרים, מאפשר יותר שוויון. הגברים והנשים משרתים כתף אל כתף – אין דברים שנשים לא עושות ואין מגבלות שחלות עליהן”, הוסיפה.
עם זאת, שילוב הלוחמות המוגבר טומן בחובו אתגרים שהחיל טרם התמודד איתם. “נוצר קושי לוגיסטי בהתאמת הבא”ח לנשים”, סיפר סא”ל קצב. “היום יש פה מתחמי מגורים לבנות בלבד. הבא”ח לא נבנה כך, אבל הבנו שחשוב להשקיע בזה. כיום יש הפרדה מוחלטת בכל הנוגע לשילוב הראוי. זה לא פשוט, כי בסוללה יש בנים וגם בנות, כך שהתחום רגיש, אבל אנחנו מאוד מחמירים. גם בשטח אנחנו מקפידים על זה – מאהל נפרד לבנים ולבנות”.
 
הכתבה פורסמה לראשונה בעיתון “במחנה”, גיליון 48 (3353)