חטיבת האש

חטיבת האש 282, הקרויה גם 'עוצבת גולן', הוקמה זמן קצר לפני מלחמת יום הכיפורים, ועם פרוץ הקרבות הוכפפו הכוחות הארטילריים ברמת הגולן לחטיבה. מקום מושבו של החטיבה נקבע במחנה "קרן" הקרוי על-שם בני (קרן) קירשנבאום, קצין תותחנים שנהרג בתאונת דרכים בשנת 1973

לחטיבה כפופים ארבעה גדודים סדירים ושלושה גדודי מילואים. כוחותיו הסדירים הם גדודי התותחים המתנייעים “קרן” ו-“נמר”, גדוד משגרי MLRS – “הרעם” וגדוד האיכון והמטאורולוגיה “עיטם” שהחל את פעילותו בשנים האחרונות. גדוד “עיטם” מחזיק מכ”מים מסוגים שונים הממוקמים בגזרות שונות בארץ, ושסייעו רבות לאיכון טילים ששוגרו אל עבר ישראל במהלך מבצע “צוק איתן”.

בחודש מרץ 2016 הוכשרה סופית רקטת הרומח, והוכנסה לשימוש מבצעי בגדוד ‘הרעם’. רקטת הרומח היא רקטה מכוונת ומדויקת, שתכליתה היא תקיפת אויבים במבנים. אמצעי לחימה ייחודי זה יאפשר לגדוד לסייע לכוחות בשטח הנעים במתארי לחימה מורכבים.

בשנת 2000, חטיבת האש 282 פתחה את שעריה גם ללוחמות, ומאז הגיעו נשים לדרגות בכירות בחיל התותחנים. גדודי החטיבה שבהם תפקידי לוחמה המוצעים לבנות הם גדוד ‘עיטם’ וגדוד ‘הרעם’. בזמני שגרה, כאשר לוחמי האגד אינם מתאמנים על הכלים שעליהם הוכשרו לחירום, הם מקיימים תעסוקה מבצעית, או כפי שהדבר מכונה בצה”ל – “תופסים קו”, בגזרות השונות: באיזור יהודה ושומרון, בגבול מצרים וברמת הגולן.

סמל חטיבת האש 282, עבר מספר שינויים במהלך השנים. בסמל המקורי, מופיעים התומ”ת והפגז, ייצוג למערכי היחידה בתקופה זו. בשנת 2009, הוחלף הפגז ברקטה ונוסף הנשר, אשר הופיע עד אז בסמל גדוד 427. בשנת 2017, שונה הסמל כחלק משינוי תפיסת ההפעלה, וארגון האגד כחטיבת אש. צבעיו נשמרו – שחור אדום ולבן כצבעי חיל התותחנים. במרכזו, מטרה שמייצגת את הדיוק, וסביבה מעגל פתוח שמתאר את הציווי הבסיסי לסגירת מעגלי אש. שני הלהבים שחוצים את הסמל מייצגים את החדות המבצעית הנדרשת מהחטיבה – בשגרה ובחירום.

מהי חטיבת האש 282 בשבילי?

שחושבים על חטיבת האש ניתן לדמיין את ירי התותחים במלחמות ובמבצעים, את שיגור הרקטות והטילים המדויקים ואף את המכ”מים מכווינים את האש לעבר שיגורי האויב. ניתן גם לחשוב על אמצעי הלחימה המגוונים ועל השירות המעניין והמאתגר.

אך כשאני חושב על חטיבה 282, אני בעיקר רואה את האנשים המשרתים בה. חומר אנושי מהטובים שיש לנו – לוחמים, לוחמות, תומכי לחימה, מפקדים, אנשי הקבע וקצינים, כולם ביחד הם חלק ממשפחת החטיבה.

לחטיבה מורשת מפוארת. יחידות החטיבה השתתפו בכל מערכות ישראל ובמבצעים הגדולים מיום הקמת המדינה ועד עצם היום הזה. כיום נמצאות היחידות בראש העשייה של צה”ל ושל חיל התותחנים בגבולות השונים, תוך שמירה על כשירות ומוכנות לכל תרחיש ולכל איום.

במהלך השנים עמדו מפקדי וחיילי החטיבה במגוון רחב של משימות ואתגרים והוכיחו שוב ושוב את רמתם המקצועית האיכותית, את המוטיבציה הגבוהה ובעיקר את מוכנותם המבצעית. אין לי ספק כי גם בהמשך יוכיחו יחידות החטיבה שאין אתגר שלא יוכלו לו.

העוצמה הטמונה בחטיבה הזו פורצת גבולות והיא תמשיך לפרוץ כל אימת שיידרש לכך!

חטיבת האש 282 – משפחת אש לוחמת!

מפקד חטיבת האש 282,
אל"ם נרי הורוביץ

קרן:

גדוד קרן (411) הוקם בשנת 1973 על-ידי רס”ן דוד אורון עם סיום קרבות מלחמת יום הכיפורים והוכפף לחטיבה 282. הגדוד קרוי על-שם קצין חיל התותחנים בני (קרן) קירשנבאום ז”ל שנהרג בתאונת דרכים באותה שנה. הגדוד מורכב משלוש סוללות תותחים מתנייעים: אבי, ברק וגידי.

גדוד קרן במערכות ישראל

מאז הקמתו השתתף הגדוד ברבים מהמבצעים של צה”ל בלבנון, ביניהם מבצע “ליטני” בשנת 1978, מבצע “חוק וסדר” בשנת 1988, מבצע “דין וחשבון” בשנת 1993, במבצע “ענבי זעם” בשנת 1996 ועשור אחר כך במלחמת לבנון השנייה. גדוד קרן לחם גם במבצע “צוק איתן” ברצועת עזה בשנת 2014, שם סייע לכוחות החי”ר השונים.


הרעם:

גדוד הרעם (334) הוקם בשנת 1949 והתבסס על סוללה מגדוד 181 שלחם במלחמת העצמאות. בשנת 1980 הוכפף הרעם לחטיבה 282, וכיום מהווה את גדוד משגרי הרקטות הסדיר היחיד בצה”ל. במרץ 2016 הוכנסה לשימוש מבצעי רקטת הרומח, רקטה מכוונת ומדויקת אשר מסוגלת לשגר 18 רקטות בדקה.
הגדוד הוא גדוד מעורב ומורכב משלוש סוללות: אריות, ברקים וגדעון. השתיים הראשונות הן הסוללות הסדירות ואילו השלישית (גדעון) היא סוללת האימון המתקדם.

גדוד הרעם במערכות ישראל

מאז הקמתו השתתף הגדוד ברבים מהמבצעים של צה”ל בלבנון, ביניהם מבצע “ליטני” בשנת 1978, עם קום המדינה היה גדוד הרעם כפוף לחטיבת גולני והשתתף מאז במבצעיו השונים של צה”ל, ביניהם: פעולת תל מוטילה, מבצע “הר געש”, מבצע קדש, מבצע סנונית ובמלחמת ששת הימים. במלחמת ההתשה הוכפף הגדוד לפיקוד הצפון והיה פעיל בארבע חזיתות: מצרים, ירדן, סוריה ולבנון. במלחמת יום כיפור סייע הגדוד לחטיבה 7 בקרבות הבלימה, ובמבצע ליטני סייע לחטיבת גולני בדרום לבנון. בשנת 1980 הוכפף גדוד הרעם לאגד 282, ושנתיים אחר כך השתתף במלחמת שלום הגליל. במבצע דין וחשבון סייע בירי מדויק ומבוקר אל עבר מוקדים בלבנון. במלחמת לבנון השנייה הגדוד ביצע ירי רקטי מסיבי אל עבר מוקד השיגורים של חיזבאללה, וסוללת הנוריות שלו איכנה את כמות המטרות הגדולה ביותר מבין כלל סוגי המכ”מים שהיו פרוסים בחזית.


עיטם:

גדוד עיטם (611) הוא גדוד מעורב שהוקם בשנת 2014 והוכפף לחטיבה 282. הגדוד מתפעל מערכות מכ”מים ומטאורולוגיה מתקדמות וביניהם מכ”ם ‘רז’ ומכ”ם ‘מגן רוח’.

גדוד עיטם במערכות ישראל

מאז הקמתו השתתף הגדוד ברבים מהמבצעים של צה”ל בלבנון, ביניהם מבצע “ליטני” בשנת הגדוד השתתף במבצע “צוק איתן’, ובמהלכו איכן ירי של טילים אל עבר שטח ישראל והפעיל התרעות לתושבים. כמו כן, במהלך המבצע הוכנס לשימוש מבצעי מכ”ם ‘מגן רוח’, מערכת המתאפיינת בניידות גבוהה, המתבטאת בפריסה ובהפעלה תוך זמן קצר, באמצעות התקנה על כלי רכב.